achtergrondplaatje
Seizoensgroente uit Voorthuizen

Soep van verse suikermaïs

Ingrediënten: 

2 verse suikermaïskolven
2 verse rode pepers
3 el olijfolie
1 tl zout
1 el boter
1 middelgrote rode ui
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
1 zoete aardappel
1 l groentebouillon (van blokjes of poeder)
2 laurierblaadjes
½ theelepel gedroogde oregano
1,25 dl room
zwarte peper naar smaak
1 limoen, uitgeperst
basilicumblaadjes

Bereiding: 

Oven verhitten tot 180° C. Maïskolven in een grote bak zetten en de korrels met een scherp mes loswrikken van de kolven. De kernen bewaren. Pepers van zaadjes ontdoen en in stukjes ter grootte van de maïskorrels snijden. Met de maïskorrels vermengen, zout erover strooien en de olijfolie er door mengen. Uitspreiden op een bakplaat (met bakpapier). Ca. een half uur in de oven roosteren tot de maïs net kleur begint te krijgen. Een paar keer omscheppen. Intussen de in grove stukken gebroken maïskolfkernen in de bouillon met de laurier en de gedroogde oregano aan de kook brengen en op een laag vuur een half uur tegen de kook aan houden. Door een zeef gieten. Boter laten smelten en daarin op matig vuur de in stukjes gesneden ui en selderij fruiten tot de ui glazig is. Daarna de fijngesneden knoflook 2 min. meefruiten. De in kleine blokjes gesneden zoete aardappel toevoegen en de helft van de bouillon. In ongeveer 10 min. zacht laten worden.
Het geroosterde mengsel van maïs en pepers er bij doen en de rest van de bouillon. Nog ca. 10 minuten zachtjes laten koken. Pureer de soep desgewenst (gedeeltelijk) met de staafmixer. Room en zwarte peper er doorheen roeren. Direct serveren of liever nog laten afkoelen en de andere dag opwarmen. Dat bevordert de smaak. Bij het serveren limoensap er over sprenkelen en wat fijngeknipte basilicumblaadjes erover strooien.

Openingstijden Winkel

Vrijdag van 11.00 tot 17.00

Zaterdag van 9.00 tot 13.00


Boerenmarkt Amersfoort

Vrijdag van 10.00 tot 17.00


Contact

Elzenkamperweg 4

Voorthuizen

Tel. 06 - 51 89 97 46

info@elzenkamp.nl



Skal 25281

NL-BIO-01

Deze week in de groentekrat

Week 13 - 2024
Kleine krat:
Paksoi, Broccoli, Rode bietjes, Courgette, Radijs
Middel krat:
Paksoi, Broccoli, Rode bietjes, Courgette, Radijs
Gezinskrat:
Paksoi, Broccoli, Rode bietjes, Courgette, Radijs
Gezin groot krat:
Paksoi, Broccoli, Rode bietjes, Courgette, Radijs

Deze week in de fruittas

Week 13 - 2024
Appel, Mandarijn, Aardbei, Sinaasappel